Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Interactieve installatie EN  NL

Symbolic Table

100% interface-vrije media speler

Symbolic Table is een interface-vrije mediaspeler. Een cultureel gereedschap voor wie met media wil werken zonder bedieningselementen.

De Symbolic Table is geen apparaat, maar een eenvoudige tafel. Er zijn geen knoppen om de tafel te bedienen. Wanneer je iets op de tafel legt, wordt er een video of geluid afgespeeld dat bij het voorwerp hoort. Het voorwerp is hierdoor een symbool voor geluid of beeld. Haal je het voorwerp weg, dan pauzeert de video. Leg je weer een ander voorwerp op tafel, dan speelt er iets anders. Dat is alles.

Tabula Rasa

Symbolic Table is ontwikkeld als cultureel gereedschap. De tafel is blanco. Zo simpel als een hamer maar met een enorm potentieel aan toepassingen. Je gebruikt hem voor het ontwikkelen van projecten waarbij de grens tussen het tactiele en het mediale doorbroken wordt. Voor projecten waar de interactie zo eenvoudig is dat ze nooit in de weg hoeft te zitten van de inhoud. Voor projecten die bedienbaar moeten zijn zonder over de bediening na te denken. Dat is niet alleen prettig voor peuters en ouderen: de meeste mensen gaan liever om met gewone dingen dan met een geavanceerde interface. Daarom zit de geavanceerdheid van de Symbolic Table ònder het blad. De bediening van de speler is vervangen door het spelen met symbolen.

De tafel werkt heel eenvoudig en kan door iedereen geprogrammeerd worden. De voorwerpen kunnen allerlei vormen en maten hebben: van een garnaal tot voetbal, van strippenkaart tot bijbel. Zelfs levende wezens (ja, u ook) kunnen een RFID-tag geïnjecteerd krijgen (of aan hun oor geniet) en zo meespelen op de tafel. De "getagde" voorwerpen worden gelezen door de tafel en dan gekoppeld aan één of meerdere geluiden, video's of afbeeldingen.

Symbolic Table als universeel gereedschap is nieuw. De ideeën waarop het gebaseerd is zijn echter veel ouder. Lees hier over onze grote voorbeelden.

De Symbolic Table wordt onder andere gebruikt door Imagine IC, die in samenwerking met de Stichting Indische Cultuur, de tafel gebruiken voor het project Verhalenvanger.