Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

1

Verslag Anymeta Meeting

1 juni Bijlmer Parktheater Amsterdam

Met een intiem gezelschap is ook de Anymeta Meeting van Mediamatic Lab op 1 juni weer een productieve bijeenkomst geworden. Partners, developers, projectleiders en vooral Anymetagebruikers aan het woord in het Bijlmer Parktheater in Amsterdam. De onderwerpen varieerden van case studies tot technische ontwikkelingen en trainingsprogramma's. Een kort verslag.

"Anymeta is een geavanceerd systeem met omvangrijke mogelijkheden". Joost van der Net presenteerde de website van omroep RVU. Hij liet zien dat er naast standaard elementen ook veel op maat is gemaakt. Voorbeelden zijn de mogelijkheden voor het toevoegen van filmfragmenten, en het integreren van een Google maps functionaliteit. Verder gaf hij inzicht in de ontwikkeling van een nieuwe functie, de timeline.

Jeana Frost, senior Interaction Designer bij Mediamatic Lab haakte in op de presentatie door de oorsprong van de timeline te beschrijven. Het project is voor verschillende partners een belangrijke nieuwe toepassing. Informatie van verschillende sites wordt zo niet alleen gekoppeld door bijvoorbeeld plaats, trefwoorden of tags, maar kan ook worden gepresenteerd in tijd.

Netwerken

Het koppelen van websites en de uitwisselbaarheid van informatie zijn belangrijke eigenschappen van het systeem. Dit brengt verschillende uitdagingen met zich mee. Onder andere hoe je dingen op een juiste manier kunt koppelen, zodat informatie in de juiste context zichtbaar wordt.

"We zijn Anymeta constant aan het verbeteren om dit mogelijk te maken", zei Ellen van den Berg, projectleider bij Mediamatic. Een project waar we dit op grote schaal gaan doorvoeren is in samenwerking met het Nationaal Historisch Museum, het Amsterdams Historisch Musuem, het Joods Historisch Museum en Nieuwland Erfgoed.

De presentatie leidde tot de vraag of het voor gebruikers onduidelijk kan worden waar informatie vandaan komt. Bestaat er risico dat websitebezoeker verdwaald of zelfs wordt weggeleid van de site? Binnenkort gaat Mediamatic Lab een pilot draaien waarbij uitgebreid usability onderzoek interessante bevindingen zal opleveren.

Ralph Meijer legde uit hoe RDFa hierbij kan worden ingezet. Deze technologie kan gezien worden als een verlengstuk van een semantisch web. Informatie kan hiermee nog beter met elkaar in veband worden gebracht. Verschillende culturele instellingen experimenteren al met RDFa. Voor Mediamatic en haar partners is het interessant om hiermee verder te gaan, vanwege het grote netwerk aan verschillende websites.

Trainingen

Technisch informatie koppelen is niet het enige vereiste voor een goed netwerk. De gebruikers die dingen toevoegen, en met name editors moeten goed opgeleid zijn om ervoor te zorgen dat zaken in relevante context kunnen opduiken. Mediamatic Lab geeft trainingen voor editors en andere betrokkenen. Binnenkort introduceren wij een nieuw trainingsprogramma met verschillende modules. Hier wordt nog meer over bekend gemaakt.

Alle feedback en suggesties uit deze meeting gebruiken we voor het doorontwikkelen van Anymeta, het trainingsprogramma en deze meetings. Meer informatie over de volgende bijeenkomst volgt zo snel mogelijk.

Bijdragen