Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Verslag Anymeta Lunch

Bijeenkomst voor de partners van Mediamatic Lab

Als onderdeel van het programma van Kom je ook? 6 organiseerde Mediamatic Lab op 9 september een nieuwe Anymeta bijeenkomst. Dasha van Amsterdam van Koers Nieuw West presenteerde haar website waarmee de aanzet werd gegeven tot een inspirerend groepsgesprek. Ino, Bas, Gillian en Jeanna gaven daarnaast inzicht in enkele nieuwe ontwikkelingen voor het Anymeta stysteem. Wij willen alle aanwezigen bedanken voor hun input.

Case study: Nieuw-West Express

Na een smakelijke lunch presenteerde Dasha van Amsterdam de nog nieuwe website Nieuw-West Express (NWE). Samen met onder andere Diana Krabbendam werkt zij voor Koers Nieuw West en is zij verantwoordelijk voor de community website.

"De website vormt een basis voor het project om Amsterdam, zo vertelt Dasha. We willen het culturele leven –in de breedste zin van het woord– van Nieuw West in kaart brengen. Het is een gebied in transitie waar een groot aantal mensen met veel leuke projecten bezig zijn. De website is een goed instrument om dit zichtbaar te maken, en met name vindbaar. Het is de bedoeling dat er een dynamische omgeving ontstaat: Nieuw West is the place to be."

Dasha vertelt verder over de ontwikkelingen die de site de afgelopen drie maanden heeft doorgemaakt. Samen met andere aanwezigen worden gedachten uitgewisseld hoe er nog meer mensen betrokken kunnen worden. Een idee is dat het niet alleen om de website gaat, maar dat er een combinatie bestaat met offline activiteiten. Ook wordt er nagedacht over het koppelen van andere sites aan NWE, zoals verhalensite Geheugen van West. Macha Roesink van Museum de Paviljoens wijst hierbij op de voordelen van het Open-CI netwerk.

Mike de Kreek doet onderzoek naar verhalensites en geeft een aan hoe juist die websites voorbeelden kunnen vormen voor de case van Koers Nieuw West. Hester Gersonius van het Amsterdams Historisch Museum geeft aan dat het een database kan worden van journalistiek, evenementen, verhalen en nog veel meer. Dasha benadrukt dat dit samen gaat met de offline activiteiten van Koers Nieuw West. De Kok, de Kweker, zijn vrouw en hun buurman is een voorbeeld van een succesvol project. Het was geïnitieerd door het Stedelijk Museum en daarna overgenomen door de buurtbewoners.

Anymeta Lunch - Jeanna Frost en Gillian Evans

Anymeta Lunch - Jeanna Frost en Gillian Evans

-

Foto genomen tijdens de Anymeta Lunch op 9 september in het Compagnietheater. Fotografie Mediamatic / Andreas Conradi

In ontwikkeling: Notifications

Jeana Frost en Gillian Evans gaven de aanzet tot de presentatie van nieuwe Anymeta ontwikkelingen. Een belangrijke ontwikkeling is de Notificatie-module. De zogenaamde Notifications dienen om activiteiten in kaart brengen om activiteiten van gebruikers op de website bij te houden. Door mensen op de hoogte te stellen dat er bijvoorbeeld een reactie bij een foto is geplaatst bevordert dit traffic naar de site. Waar je precies op de hoogte van wordt gebracht kun je zelf instellen.

New thing wizard

Bas van Rijen wijdt uit over een nieuwe wizard en geeft een demonstratie hoe deze werkt. Gebruikers kunnen eenvoudig vanuit de menubalk/navigatie dingen toe voegen. RVU heeft een vergelijkbare versie van deze nieuwe toepassing. De dialog helpt je door het aanmaken van een pagina. Het geeft meer houvast en voorkomt dat er lege pagina's worden gemaakt. Een belangrijke vraag: Verschijnt dit zomaar op je website? Het antwoord luidt nee. Het is een extra module die je als website-eigenaar kunt configureren.

Bas geeft aan dat de dialog naar smaak is in te vullen. Usertesting is in volle gang. Het is best wel een omvangrijk proces dus we zijn nog aan het ontwikkelen. We merkten mensen waren wat geïntimideerd door alle invulvelden.

Changelog

In Anymeta 4.14 is het mogelijk aanpassingen bij te houden die worden gedaan op in de content van de website. Ino presenteerde de changelog, waarbij hij een voorbeeld liet zien van een artikel op een site. De changelog is te vinden in de menubalk en laat wijzigingen zien inclusief de persoon en het tijdstip van de verandering. Erg handig als er verschillende mensen aan een project werken.

Na afloop werden nog vragen gesteld en verschillende ideeën uitgewisseld. De opmerkingen nemen wij zeer ter harte. We vonden het een productieve bijeenkomst en bedanken alle aanwezigen nogmaals voor hun input.


Een verslag van de rest van de dag Kom je ook? is te vinden op Mediamatic.net