Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Project sep 2008 EN  NL

Het Verhalenarchief

Een website met verhalen van kinderen van 'foute' ouders.

Het Verhalenarchief is een website met levensverhalen van kinderen van 'foute' ouders. Dit zijn kinderen van Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog de kant van de bezetter kozen en de kinderen van Nederlandse vrouwen en Duitse militairen. Ook kleinkinderen kunnen hier hun verhaal kwijt.

  • Kind van 'foute' ouders - 

    Auteur en journalist Sytze van der Zee werd in 1939 in Hilversum geboren. In zijn boek Potgieterlaan 7 (1997) beschijft hij zijn jeugdjaren als kind van een NSB-er. Als kind viel hem armoede, vernedering en uitsluiting ten deel. Als kind begreep hij nauwelijks wat 'collaborateur' of 'landverader' betekende, maar als puber kreeg Van der Zee steeds meer vragen. Wat had zijn vader precies gedaan? Had hij misschien joden of verzetsmensen verraden?

    Lees verder op de website Het Open Archief

Hun verhaal is relatief onbekend, maar belangrijk voor degene die het betreft en voor de geschiedschrijving over de Tweede Wereldoorlog. Het Verhalenarchief nodigt dan ook iedereen met een verhaal over dit thema uit om dit op de site te delen en daarmee bij te dragen aan dit deel van de Nederlandse oorlogsdocumentatie.

http://hetverhalenarchief.nl

Webmaster