Top of this document
Go directly to navigation
Go directly to page content

1

Best of the Web Award gewonnen door innl.nl

In de categorie Innovatie

Op de Museums and the Web 2011 conferentie in Philadelphia heeft www.innl.nl de Best of the Web Award gewonnen.

De website is onderdeel van het Nederlandse verhalennetwerk INNL, dat werd opgezet door Mediamatic. Het netwerk bestaat uit een sociaal semantisch web van verschillende, op zichzelf staande, verhalensites. Naast het Nationaal Historisch Museum behoren onder andere de verhalensites Buurtwinkels, Nieuw Land Erfgoed, Community Joods Monument, ANP Historisch Archief en 4 en 5 mei Amsterdam tot het INNL netwerk. De website is ontwikkeld in samenwerking met Lava Graphic Design.

Lees hier meer over de nominatie.

INNL netwerk

Met het INNL netwerk kunnen Nederlanders een bijdrage leveren aan de collectieve beleving van de Nederlandse geschiedenis. De sites ondersteunen bijdragen in de vorm van verhalen, geluidsfragmenten, foto’s en film. Gebruikers kunnen geografische- en chronologische informatie aan hun bijdrage toevoegen. Zo worden gebeurtenissen gekoppeld aan de plek waar ze zich hebben afgespeeld, en wordt de historische samenhang tussen gebeurtenissen weergegeven.

Het INNL netwerk is een voorbeeld van een Web 3.0 toepassing. Web 3.0, ook wel semantisch web genoemd, verwijst naar de trend waarbij internettoepassingen op elkaar zijn afgestemd, kunnen samengaan of geïntegreerd kunnen worden.

Over Mediamatic:

Mediamatic Lab is een ontwerpbureau dat websites en sociale media toepassingen ontwikkelt op het gebied van kunst, cultuur en maatschappij: www.mediamatic.nl. De zusterorganisatie Stichting Mediamatic is een culturele instelling die onder andere tentoonstellingen, lezingen en workshops organiseert, op het gebied van nieuwe media, kunst, cultuur en maatschappij: www.mediamatic.net.

In 2011 won Mediamatic met de ikPod een SpinAward voor Beste Mobiele Concept. De ikPod werd ontwikkeld voor het Joods Historisch Museum en is een interactieve multimedia guide. Museumbezoekers krijgen zo toegang tot online informatie over fysieke objecten in de tentoonstelling. De applicatie koppelt de Namenmuur in de Hollandse Schouwburg aan het Digitaal Monument Joodse Gemeenschap.

Contributions