Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Project mei 2009

Liberty City

Do you have what it takes?

Mediamatic Lab maakte de website www.libertycity.nl. De lancering vond plaats tijdens het Bevrijdingsfestival 2009. Ook ontwikkelden we een 'sociale vragenmuur'; een nieuwe interactieve installatie met RFID. De site was online tot mei 2011, toen is het project verder gegaan als 4 en 5 mei Amsterdam.

Liberty City was een publiek onderzoek en een publieke discussie over vrijheid en verzet in Amsterdam. Het project liep een jaar lang: van 5 mei 2009 tot 5 mei 2010.

Onder de metrostations Wibautstraat en Weesperplein liggen de schuilkelders van Amsterdam. In geval van nood bieden ze een stapelbed en ravioli. Maar niet heel de stad kan er schuilen. Slechts voor 500 mensen is er plaats. Wie zijn dit? Wie zijn de bouwers van het nieuwe Amsterdam?

De website toonde de verhalen, de locaties en de mensen die het DNA maken van een vrije stad.

Joost Janmaat van Partizan Publik is een van de opdrachtgevers. Hij wilde een site die zowel verhalen als mensen aan elkaar kon verbinden, als interactieve RFID dingen kon ondersteunen.

'Do you have what it takes?'

Op 5 mei 2009 startte de bouw van Liberty City op het Museumplein. Architecten, kunstenaars en festivalbezoekers tekenden een nieuwe stad. Met behulp van een nieuwe RFID installatie van Mediamatic (een 'vragenmuur') vertelden zij wie ze zijn. Deze persoonsanalyse verscheen direct op de website. Welke leiders, volgers, denkers en doeners bouwen mee aan de vrije stad? Wie beslist mee over het Amsterdam van de toekomst?

Profiel Liberty City

Profiel Liberty City

-

Do you have what it takes? De interactieve vragenmuur stelt vragen en met een RFID pasje antwoord de gebruiker. Op basis van de antwoorden verschijnt een profiel op de webpagina op www.libertycity.nl

De Liberty City website is gemaakt in opdracht van het Amsterdams 4 en 5 mei Comité en Partizan Publik, zij geven vorm en inhoud aan het programmajaar LibertyCity.

4 en 5 mei Amsterdam

In 2011 gaat het project verder als 4 en 5 mei Amsterdam. Hier lees je meer over dat project.

www.4en5meiamsterdam.nl

Webmaster