Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Social Media Marketing 3

Symbolic Table wekt persoonlijke verhalen op

Indonesische immigranten delen hun persoonlijke ervaringen rond de tafel.

Imagine IC is een instelling die de identiteit en cultuur van migranten in Nederland verbeeldt. Imagine IC prikkelt migranten om hun persoonlijke verhalen in beeld te brengen en aan een breed publiek te presenteren. De Symbolic Table helpt hen daarbij.

In samenwerking met de Stichting Indische Cultuur werd in 2008 de Symbolic Table gebruikt om het collectieve geheugen van een groep migranten in hun beginperiode in Nederland vast te leggen. De symbolic table werd vooral in verzorgingstehuizen ingezet, om zo de verhalen van de oudere immigranten te documenteren. De tafel hielp tijdens dit project door persoonlijke herinneringen op te wekken tijdens individuele- en groepsgesprekken. Objecten, zoals ansichtkaarten met historische afbeeldingen van Indonesie, werden op de tafel gelegd. De symbolic table reageert op de RFID chip die de ansichtkaart bevat en speelt automatisch een corresponderend videofragment af. Het beeldmateriaal triggert deelnemers van het gesprek om te reageren en hun persoonlijke ervaringen te delen met de anderen.

Uitgangspunt tijdens de gesprekken was: “houdt het vooral persoonlijk”. Door persoonlijk ervaringen te betrekken tijdens het gesprek ontstaat er een vertrouwelijke en eerlijke sfeer. Ook anderen zijn hierdoor meer geneigd iets over zichzelf te vertellen en zich niet alleen bij de feiten te houden.

Naast het bieden van informatie en gesprekstof zorgde de symbolic table er ook voor dat deelnemers van het gesprek zich snel op hun gemak voelden. Door rond een tafel te staan voelt men zich minder kwetsbaar. De tafel biedt op deze manier steun en zorgt ervoor dat mensen meer durven te vertellen en actief meedoen aan de gesprekken.

Symbolic Table

Symbolic Table

-

Symbolic Table. Here is a version of an interactive board game with animals. The table is playing the animals' sounds when they are put in the centre.
Photo Willem Velthoven