Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Community website mrt 2009 EN  NL

Amsterdam Museum

Het geheugen van Oost

Geheugenvanoost.nl is een prijswinnende website met meer dan 1100 verhalen over Amsterdam Oost. Deze verhalensite begon als een onderdeel van de tentoonstelling ‘Oost, Amsterdamse Buurt’ in het Amsterdams Historisch Museum. Met 100.000 bezoekers per jaar is 'Het geheugen van Oost' uitgegroeid tot een sociale ontmoetingsplek. Een onderkomen voor persoonlijke, alledaagse en bijzondere verhalen. Verteld, verzameld en up-to-date gehouden door trotse buurtbewoners.

In maart 2009 werd Geheugen van Oost vernieuwd en kreeg een fris nieuw gezicht, een zoomfunctie voor foto's en diverse andere verbeteringen. Zie persbericht 18 maart 2009

Bij het vertellen van de verhalen wisselt het ene verhaal het andere af. Herinneringen en associaties komen los. Zo is 'Het Geheugen van Oost' ook ontworpen. AnyMeta zorgt er voor dat het ene verhaal leidt tot het andere.

Door de bewoners een gemeenschappelijk verleden aan te bieden, zorgt de site voor een betere buurtcommunicatie, meer sociale cohesie en minder sociaal isolement. In 2003 won de website de prijs voor het beste digitale trapveld. In maart 2008 ging het duizendste verhaal online. 'De site is het meeting point van Amsterdam-Oost geworden', vertelde Lizzy Ondaatje van het Amsterdams Historisch Museum in het Parool. Lees meer in het Parool of in de Echo.

Screenshot Geheugen van Oost

Screenshot Geheugen van Oost

-

Screenshot de beginpagina van Geheugen van Oost.

2009: vernieuwde website

In maart 2009 kreeg Geheugen van Oost een fris nieuw gezicht. Én vele verbeteringen, zoals inzoomen op foto’s en een spamfilter. Een andere verbetering is dat nu onderaan het verhaal de publicatiedatum is te zien. Zo weet de lezer wanneer het verhaal geschreven is. En voor de verhalenverzamelaars die zelf hun verhaal op de site zetten, is het invoeren van een verhaal een stuk eenvoudiger geworden. De eerste versie van Geheugen van Oost ging online op 1 juli 2003.

Inspiratiebron

De website is de inspiratiebron voor diverse andere Nederlandse verhalensites zoals www.geheugenvanwest.nl, www.geheugenvanalmere.nl en www.hetverhalenarchief.nl

www.geheugenvanoost.nl

Webmaster
Mediamatic team